Een bouwtekening is een verzamelnaam voor verschillende soorten technische tekeningen van een gebouw. Er bestaan namelijk verschillende soorten bouwtekeningen, zoals een werktekeningen, installatietekeningen, bestektekening, splitsingstekening en constructietekening. In dit artikel worden de volgende vragen beantwoord:
- Waarom heb ik een bouwtekening nodig?
- Welke bouwtekeningen heb ik nodig voor mijn verbouwing?
- Kan ik zelf een bouwtekening maken?
- Wat kost het om een bouwtekening te laten maken?
- Ik ben in het bezit van bouwtekeningen, en nu?
Waarom heb ik een bouwtekening nodig?
Een bouwtekening vormt de basis van je (ver)bouwplan. Zonder een tekening is het moeilijk om toe te lichten wat je wilt (ver)bouwen. Stel je eens voor dat je je bouwplan met een aannemer gaat bespreken zonder een bouwtekening. Weliswaar zou je je ideeën over de (ver)bouw goed toe kunnen lichten, maar dan is de kans nog steeds groot dat de aannemer het niet volledig begrijpt. Wanneer je je bouwplan op papier zet, is de kans vele malen groter dat een aannemer jouw plan volledig begrijpt.
Een bouwtekening geeft je zekerheid. Wanneer je een aannemer jouw (ver)bouwplan laat bouwen, wordt er normaal gesproken een overeenkomst tussen jou en de aannemer afgesloten. Voordat je een overeenkomst met de aannemer afsluit, kun je vermelden dat de aannemer volgens jouw bouwtekening moet bouwen. Stel dat de aannemer afwijkt van de tekening, dan heb je zwart op wit staan dat hij niet volgens de overeenkomst heeft gewerkt.
Als je dus geen bouwtekening hebt, geef je een aannemer vrij spel om volgens zijn manier te bouwen. Desondanks is dat niet altijd negatief. Misschien vind je het zelf niet zo erg dat de werkelijke (ver)bouw niet volledig overeenkomt met jouw wensen. Zolang de (ver)bouw maar van goede kwaliteit is. Dat is een keuze die je zelf zou kunnen maken. Ik zou je wel adviseren om naar referentieprojecten van de aannemer te vragen.
Daarnaast zijn bouwtekeningen nodig om een omgevingsvergunning (bouwvergunning) aan te vragen. Wanneer het blijkt dat je een omgevingsvergunning voor je (ver)bouw nodig hebt, heeft de gemeente tekeningen nodig om je bouwplan te kunnen beoordelen. Via het omgevingsloket kun je zelf een vergunningscheck doen.
Welke bouwtekeningen heb ik nodig voor mijn (ver)bouw?
De soorten bouwtekeningen die je nodig hebt voor je (ver)bouw verschillen. Je kunt tekeningen nodig hebben voor onder andere de gemeente en voor de aannemer.
- De gemeente heeft tekeningen nodig om je bouwplan mogelijk te vergunnen. De tekeningen die hiervoor nodig zijn, zijn bestektekeningen van de bestaande en nieuwe situatie. Op een bestektekening staan vaak gevelaanzichten, plattegronden, verticale doorsneden en de locatie van je woning weergegeven. Ook wilt de gemeente graag weten welke materialen worden toegepast. Daarnaast willen ze graag het kleurgebruik van de materialen weten. Dit wordt weergegeven in detailtekeningen (bouwkundige knooppunten). Afhankelijk van de soort bouwtekening zijn detailtekeningen nodig.
- De aannemer werkt vaak volgens zijn werktekeningen. Bouwtekeningen die wij maken, zijn in principe bedoeld voor het verkrijgen van je omgevingsvergunning. Een werktekening is technisch verder uitgewerkt dan de bestektekening voor de omgevingsvergunning. Op een werktekening zijn de bestektekeningen als basis aangehouden. Een aannemer werkt vaak volgens zijn eigen efficiënte manier. Hij denkt van te voren uit hoe hij de (ver)bouw gaat maken. Dit tekent hij vaak uit op zijn werktekening. Ook is het mogelijk dat een aannemer volgens de bestektekening van de omgevingsvergunning werkt.
Kan ik zelf een bouwtekening maken?
Misschien wil je kosten besparen door zelf de bouwtekeningen van je (ver)bouw te maken. Als je over bouwkundige kennis beschikt, is het zeker mogelijk om zelf een bouwtekening te maken. Wanneer je niet over bouwkundige kennis beschikt, raden wij het niet aan om zelf een bouwtekening te maken.
Op de blog ‘Hoe maak je je eigen bouwtekening?‘ wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij zelf een bouwtekening kan maken.
Wat kost het om een bouwtekening te laten maken?
De prijs van het laten maken van een bouwtekening verschilt vooral bij het selecteren van de tekenaar. Wanneer je kiest voor een architect, zullen de kosten waarschijnlijk hoger zijn dan een bouwkundig tekenaar. Onze prijzen verschillen per type bouwtekening en de gewenste grootte daarvan. Onze vanaf prijzen zijn zichtbaar op de bouwtekeningen pagina. Wanneer je een offerte op maat wilt, kun je deze aanvragen via ons offerte aanvraagformulier.
Hoelang duurt het maken van zo’n tekening?
Net zoals de prijs van een bouwtekening verschilt de duur van het maken van een bouwtekening aan de tekenaar. Wij werken in verschillende tekenfasen. Bij ons kun je binnen 14 dagen (na akkoord offerte) al in bezit zijn van het voorlopige ontwerp. Met een voorlopig ontwerp kun je een concept aanvraag starten bij je gemeente. Het definitieve ontwerp kan 21 dagen later volgen. Met het definitieve ontwerp kun je een omgevingsvergunning aanvragen.