Burg. Hustinxstraat 54 | 6512 AE | Nijmegen
06-41850575
Kvk-nummer: 75576430

Hoe maak je je eigen bouwtekening?

Een eigen bouwtekening maken. Hoe doe je dat eigenlijk?
je-eigen-bouwtekening

Je eigen bouwtekening maken. Dat is voor de meeste mensen een lastige opgave. Maar wees gerust, wij helpen je graag 😉

Er zijn verschillende manieren om een eigen bouwtekening te maken. Je kunt je bouwtekening met de hand uittekenen of een tekenprogramma (software) gebruiken.

  1. Welke software kan je gebruiken voor het maken van je eigen bouwtekening?
  2. Je eigen bouwtekening met de hand tekenen. Hoe doe je dat?

Welke software kan ik gebruiken voor het maken van je eigen bouwtekening?

Er bestaan veel tekenprogramma’s die jou kunnen helpen. Sommige programma’s zijn makkelijker te gebruiken dan de andere. In deze blog worden de meeste gemakkelijke programma’s aanbevolen.

Voordat je begint met tekenen, is het verstandig om je archieftekeningen bij de hand te houden. Heb je geen archieftekeningen? Dan raden wij je aan om je woning in te meten en dit op papier te schetsen. Goed gereedschap is het halve werk 😉

1) Gebruik SketchUp

je-eigen-bouwtekening

Dit is een 3D modelleer programma. Het is zeer gebruiksvriendelijk en er zijn ontzettend veel video’s op youtube te vinden. In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe je de basis gebruikt. Je zou een 30-daagse proefversie kunnen proberen. Binnen deze proefversie is het niet de bedoeling om hem voor commerciële doeleinden te gebruiken. Als het programma je bevalt, raden wij je aan om de software aan te schaffen.

2) Gebruik AutoCAD

maak-je-eigen-bouwtekening

Dit is een 2D teken programma. Het is iets lastiger te gebruiken dan SketchUp. Daarom raden wij je aan om de volgende video’s te bekijken. Zie deel 1, deel 2 en deel 3 van de video’s. Met AutoCAD kun je met losse lijnen werken. Je kunt het vergelijken als met de hand tekenen. Wanneer je met de hand tekent, doe je dit lijn voor lijn. In AutoCAD teken je (als beginner) ook lijn voor lijn.

Het is een zeer bekend programma. Dit betekent dat er veel hulp wordt aangeboden op Youtube. Als je ergens op vast loopt, kun je dit simpelweg op Youtube opzoeken.

AutoCAD bied een 30-daagse proefversie aan. Ook raden wij je aan om de software aan te schaffen als het je bevalt.

3) Gebruik Floorplanner

je-eigen-bouwtekening-maken

Met Floorplanner kun je gemakkelijk plattegronden met nieuwe indelingen maken. Echter is het niet mogelijk om gevelaanzichten te maken. Je zou met SketchUp de gevelaanzichten kunnen maken en met Floorplanner de plattegronden.

In deze video wordt uitgelegd hoe je Floorplanner kunt gebruiken. Als het programma je bevalt, raden wij je aan om de software aan te schaffen.

Je eigen bouwtekening met de hand tekenen. Hoe doe je dat?

Het is mogelijk om een bouwtekening met de hand te tekenen. Denk eraan dat dit veel tijd gaat kosten. Ook zijn wijzigingen moeilijk door te voeren.

Wij geven je enkele tips om met de hand een bouwtekening te maken:

  • Ga eerst na wat er op je bouwtekening moet staan. Ga hiervoor naar onze bouwtekeningen pagina. Vervolgens klik je je gewenste bouwtekening aan. Op deze pagina staat wat er minimaal op de betreffende bouwtekening moet staan.
  • Kijk ook eens op de website van officiële bekendmakingen. Hier worden onder andere bouwplannen bekend gemaakt. Soms worden ook de bouwtekeningen van het project online weergegeven. Door goed te zoeken naar referentieprojecten kun je misschien het een en ander overtekenen.
  • Houd je archieftekeningen bij de hand. Deze vormen de basis van je tekenwerk.
  • Begin met het maken van de bestaande situatie. Als je de bestaande situatie goed in kaart hebt, kun je aan de slag met de nieuwe situatie.
  • Als je begint aan de nieuwe situatie: Houdt de eisen van het bouwbesluit in de gaten. Het nieuwe ontwerp dient aan de eisen van het bouwbesluit te voldoen.

Hopelijk heb je wat aan bovengenoemde tips gehad. Als je toch nog hulp nodig hebt, dan kun je contact met ons opnemen.

Wordt het je toch iets te veel?

[forminator_form id=”10692″]

Leave a reply