Burg. Hustinxstraat 54 | 6512 AE | Nijmegen
06-41850575
Kvk-nummer: 75576430

Bouwtekening aanbouw

aanbouw-berg-en-dal

Bouwtekening aanbouw nodig? In dat geval heb je waarschijnlijk veel vragen. Wij zijn er om je te helpen bij het verkrijgen van de perfecte bouwtekening voor jouw gewenste aanbouw. Ons doel is om jouw woondroom werkelijkheid te laten worden.

Misschien overweeg je om zelf de bouwtekening voor je aanbouw te maken, in plaats van dit uit te besteden. Dit kan kosten besparen. Echter, zonder kennis van een computerondersteunend ontwerpprogramma (CAD), raden we het niet aan. In onze blog leggen we verder uit hoe je zelf een bouwtekening kunt maken.

Wat staat er op een bouwtekening aanbouw?

Het creëren van een aanbouw kan zorgen voor een comfortabele leefomgeving. Misschien heb je al veel ideeën en inspiratie opgedaan voor je verbouwing. Wij noemen dat ook wel woondromen. Om anderen duidelijk te kunnen maken hoe jouw aanbouw eruit komt te zien, moeten deze woondromen worden vertaald naar papier in de vorm van een bouwtekening. Een bouwtekening voor een aanbouw bevat onder andere:

  • Plattegrond van de bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Plattegrond van de nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Gevelaanzichten bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Gevelaanzichten nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Doorsnede bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Doorsnede nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Detailtekeningen (bouwkundige knooppunten tot in detail uitgewerkt, schaal 1:10);
  • Situatietekening (schaal 1:500);
  • Materiaalstaat. Hier staan alle zichtbare materialen en kleurgebruik van het bouwwerk in een tabel weergegeven.

Wat kost het om een bouwtekening voor mijn aanbouw te laten maken?

De prijs van het tekenwerk wordt bepaald door de grootte en hoogte van je aanbouw. Daarnaast speelt ook het type woning waarin je woont een rol bij de prijsbepaling. Bijvoorbeeld, bij een tussenwoning zal er minder tekentijd nodig zijn dan bij een vrijstaande woning. Als je nieuwsgierig bent naar de prijs voor jouw bouwtekening, kun je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn aanbouw?

Je kunt via het omgevingsloket achterhalen of jouw gewenste aanbouw wel of niet vergunningplichtig is.  Hier voer je de bouwlocatie van de aanbouw in. Hierna worden enkele vragen gesteld over bijvoorbeeld de bouwdiepte en -hoogte. Na het beantwoorden van de vragen zal duidelijk worden of je aanbouw wel of niet vergunningplichtig is.

Als ik geen vergunning nodig heb, heb ik dan een bouwtekening voor mijn aanbouw nodig?

Dit is een vraag die we vaak krijgen. Het korte antwoord is nee. In principe heb je dan geen bouwtekening nodig. Je kunt mondeling met de aannemer afspreken hoe je jouw woondroom voor ogen ziet. Het gevaar hierbij is dat er geen ontwerp op papier staat, waardoor de aannemer vrij kan bouwen. Je weet dan niet exact wat het eindresultaat zal zijn.

Stel je voor dat je in jouw woondroom een groot kozijn met veel daglicht wilt hebben en dit aan de aannemer vertelt. De aannemer zou een kozijn van 2 bij 2 meter als “groot” kunnen beschouwen, terwijl jij 4 bij 2 meter in gedachten had. Hierdoor zou de aannemer een kozijn plaatsen dat kleiner is dan verwacht. Als dit op een tekening had gestaan, zou deze miscommunicatie voorkomen kunnen worden. Dit is wellicht een extreem voorbeeld, maar kan wel eens voorkomen.

Een bouwtekening kan worden gezien als een contractstuk tussen jou en de aannemer. Daarom raden wij aan om over een bouwtekening te beschikken voordat je met de bouw van een vergunningsvrije aanbouw begint.